LA MEDIACIÓ LITERÀRIA: de l’acció a l’avaluació
- Els nostres guies
Des de Tantàgora us proposem endinsar-vos en la mediació literària, entenent-la com un territori que llinda per una banda amb l’acció/les accions i per l’altra amb la seva avaluació. En efecte, els llargs anys dedicats a aquesta tasca i les reflexions dutes a terme ens han fet entendre que l’acció per l’acció sol desembocar a una experimentació que buida de sentit tota la feina feta.
Comencem el camí guiats per:
- Maria Montessori https://www.biografiasyvidas.com/biografia/m/montessori.htm defensora de la importància de l’educació sensorial en l’adquisició de l’autonomia de l’infant. El seu pensament ens ha ajudat a definir els set eixos primordials de la mediació literària.
- Célestin Freinet https://es.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9lestin_Freinet i https://es.wikipedia.org/wiki/Pedagog%C3%ADa_Freinet que fent seus els postulats de montessorians, defensa l’aprenentatge autònom de l’infant a partir de la cooperació i un entorn que li ofereixi actuar i, si cal, equivocar-se.
- Lev Vigotski https://es.wikipedia.org/wiki/Lev_Vygotski i la seva teoria de la zona de desenvolupament pròxim, que posa de relleu els beneficis de l’aprenentatge que es produeixen entre individus d’edats diverses que conviuen en un mateix context que així ho permeti.
- Paulo Freire https://educomunicacion.es/figuraspedagogia/0_paulo_freire.htm pedagog brasiler nascut ara fa 100 anys. que ens recorda que el docent (també el mediador literari) ha de ser competent: ha d’estudiar, formar-se, estar al dia i sotmetre a crítica la seva pròpia pràctica, tot sent conscient de la responsabilitat ètica que comporta la seva tasca.
Fem nostres les pràctiques artístiques així com les pràctiques artístiques d’
- Allan Kaprow; https://ca.wikipedia.org/wiki/Allan_Kaprow
I els postulats estètics d’Eulàlia Bosch
- Eulàlia Bosch https://eugeniabalcellsfoundation.org/home-4/https://www.eulaliabosch.net/ professora de filosofia, membre del grup que promou l’ensenyament de la filosofia en l’ensenyament primari IRE, un centre que dirigeix fins el 1994. El 1995 crea i dirigeix el Serveu Educatiu del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Idea i organitza exposicions d’ art contemporani.
I, per descomptat, donem gran valor a l’avaluació de les accions dutes a terme i que hem aconseguit conèixer a través del grup
- EDELIJ de la Universitat de Saragossa http://espaciodelij.blogspot.com/
Donem importància a la qualitat dels espais que oferim als infants i joves, una manera de pensar i fer que va reivindicar Maria Montessori i que va fruitar a casa nostra amb els postulats estètics del noucentisme (amb pedagogs com Eladi Homs i Alexandre Galí) i que, sens dubte, actualitza Eulàlia Bosch https://www.eulaliabosch.net/ , sense oblidar l’impacte de la pràctica artística d’Allan Kaprow https://fahrenheitmagazine.com/arte/allan-kaprow-el-precursor-del-arte-performance#.YWadKhozbIU i https://www.youtube.com/watch?v=pwmYRUkyEyY .
Així, ben apadrinades per aquests referents, des de Tantàgora fa temps que fem camí dissenyant i avaluant accions literàries encaminades a afavorir el gust per la lectura fent augmentar el gust per escoltar, llegir i emprar la llengua embolcallades de literatura, aspectes que permeten als individus introduir-se en el vastíssim món cultural, apropiar-se de tot un conjunt de significats, de referents ètics i estètics que aniran bastint, a poc a poc, el seu edifici emocional i el del grup amb qui comparteix espai, activitat i vida.