Barbablau

page6_blog_entry146-amante-del-miedo019

Il.lustració: Isabelle Vandenabeele

Seguir parlant avui en dia del conte d’en Barbablau -que sembla fet per escarnir la incorregible xafarderia de les dones- no tindria cap mena de gràcia, si no fos que estem davant d’una revisitació del famós argument que presenta un prototipus de dona que té prou iniciativa per decidir per ella mateixa i fugir d’allò que no li agrada.  El llibre en qüestió és un àlbum de gran format fet amb traços gruixuts, contundents, a la manera de la il·lustradora. L’artista neerlandesa fa servir proposa el negre per delimitar la silueta dels personatges, combinant-lo amb el blau, el vermell, el blanc i alguna gamma de grisos. Tot i que el lector que s’endinsi en el llibre  trigarà una estona a descobrir que s’ha ficat dins de l’argument força famós del conte citat, un ull atent percebrà que, a partir d’un cert moment (més o menys cap a la meitat del llibre), el color blau es torna més evident i fa la funció d’ombra. El joc es fa evident a la pàgina que representa una col·lecció de claus penjades de la paret de la casa del Broncas, un tipus molt proper a Barbablau, que reflecteixen la seva ombra blavenca al costat de la de la Louise, la protagonista femenina. És a partir d’aquest moment que la noia descobreix en món macabre on s’ha ficat per pròpia voluntat i en fugirà muntant el cavall de gran occidor.

En aquest relat, escriptor i il·lustradora, tots dos dels Països Baixos, ens proposen un passeig per la por i com escapar-se’n. El propi títol del llibre en holandès Een griezelmeisje ( que en català vol dir aproximadament La nena de terror, i que en castellà ha estat raduit per La amante del miedo i en francès Frisson de fille) així ho anuncien; també hi ajuda que l’escenari dels fets sigui el bosc dels calfreds.

Aquest llibre àlbum ens brinda una bona ocasió per parlar dels altres Barbablaus, el dels Grimm i el més antic de Perrault.   

 

Autor/a: Edward van de Vendel

Il.lustrador:  Isabelle Vandenabeele

ISBN: : 978-84-936778-1-7

Editorial: Barbara Fiore

Col·lecció:

Any Edició: 2008

 

Creative commons