Animalades, contes d’animals i altres bestieses. Llibre CD

Roser Ros

animalades

il·lustració: Irene Bordoy

Un tast de l’immens patrimoni dels relats protagonitzats per animals de procedències diverses, i una tria  d’embarbussaments i mimologismes dels que la llengua catalana n’és molt rica i que són molt adequats per desentortolligar les llengües dels parlants i que utilitzen gallines o altres animals i coses. En fi,  tota una rastellera de contes i jocs de llengua que d’animals tan sols en tenen el nom i l’aparença, ja que quan fan de protagonistes, el seu comportament és tan humà que hom els podria tenir per homínids.

Aquest recull ofereix tant la versió escrita com l’oral ( cd ) aquesta última acompanyada d’apunts musicals de saxo.

El material que configura el cd té procedències diverses.

9 peces són de tradició oral:

  • Marieta vola, vola, una cantarella que els oients poden conèixer amb d’altres versions.
  • Boquet, boquill i Una gallina xica, tica, mica, dos dels múltiples embarbussaments propis de la llengua catalana. És més que probable que els oients ja hi hagin jugat amb d’altres ritmes i paraules. Aquesta és una proposta més.
  • L’ós i el ratolí i El lleó i la guineu, dues contarelles procedents, la una d’Ucraïna (Europa Septentrional) i l’altra de diversos països d’Europa Meridional).
  • L’agró i el cranc, una faula de procedència oriental i que Ramon Llull va incloure al seu Llibre de les bèsties.
  • L’àguila i el reietó i El mig pollastre, dues rondalles molt esteses dins del repertori d’Europa Meridional.

Les  contarelles, la faula i les rondalles han estat versionades per mi mateixa.

Si fem un cop d’ull als títols de les narracions, és fàcil adonar-se que es tracta de relats protagonitzats per un animal domèstic però astut que s’enfronta a un animal salvatge però babau i el resultat sempre es juga a favor del més petit del binomi. És una de les característiques d’aquestes narracions: fer actuar els animals com ho farien els humans.

D’altra banda, hi ha 6 contes escrits per mi mateixa:

Jocs d’animals, La perdiu i la nina de l’Angelina, Caram de bou!, La papallona i la papallum, La mosca i l’eruga, La gallina ponicana. Tres d’ells han estat construïts amb el binomi animal gros/animal petit. Els altres dos pretenen seguir el patró dels jocs lingüístics tan propis de l’oralitat. Espero haver aconseguit assemblar-me als models dels quals he begut, apropiant-me de mimologismes, jocs sonors, i altres formes d’expressió.

El material que conforma aquest cd és una mostra d’art verbal exercida per tres narradores i un narrador que en alguns casos l’ofereixen fent ús de la improvisació i, en d’altres, de la lectura o memorització de textos escrits prèviament. El seu contingut està pensat per entretenir, també per educar; alguns dels relats inclosos tenen un punt crític, ja que presenten injustícies, desigualtats que es resolen a favor del que aparentment està més desprotegit. Aquests relats han format i formen part de la cultura de tots el pobles i sempre han estat presents en la vida de la gent i no tan sols de la canalla.

Ara bé, tots els infants haurien de tenir múltiples ocasions per escoltar aquestes peces i tantíssimes altres, d’imitar-ne els jocs verbals, de créixer enmig de contes acabats de versionar o nous de trinca; és una de les maneres més primigènies de prendre contacte, i sense adonar-se’n, amb la llengua literària que és una de les portes d’entrada a la lectura. “A llegir – escriu l’escriptor Gustavo Martín Garzo -,  se n’aprèn amb les orelles”.

Voldria agrair especialment la Revista El Tatano de Cavall Fort i l’editorial Pirene per haver-me permès de fer servir els textos publicats per ells a priori. També als nens i nenes de primer curs de primària de les escoles de Barcelona, Thau i Reina Violant per haver accedit a venir a escoltar mentre es realitzava la gravació.

Al CD escoltareu les veus de Raimon Carreras, Regina Martí Vicente, Mariona Trenchs Vidal que formen part de l’equip de narradors de Tantàgora, un espai de creació partint de la literatura des d’on han anat desenvolupant el seu art verbal, duent a terme nombroses activitats de narració oral i altres accions literàrie i han estat coordinats i tutelats per Roser Ros.

Les músiques són a càrrec del saxofonista Jordi Prat.

Creative commons